Ελληνικά δάση [Fagus] του Ολύμπου

Κοινό όνομα:
Ελληνικά δάση οξυάς ([Fagus]) του Ολύμπου
Κωδικός ενδιαιτήματος:
G1.6A2
Περιγραφή:

Δάση της οξυάς [Fagus sylvatica] ή των [Fagus sylvatica] – [Abies borisii-regis], που χαρακτηρίζονται όπως εκείνα της ενότητας 41.161 (Corine), εξαιτίας του μειωμένου μεσο-ευρωπαϊκού χαρακτήρα και του υψηλού ενδημισμού τους. Αυτά είναι απομονωμένα στα ελληνικά δάση οξυάς, δυτικά της κύριας οροσειράς της Πίνδου, στις ομάδες των ορών Χάσια, Αντιχάσια, Όλυμπος και Πιέρια.

Κατακόρυφη Διανομή

800 έως 2000 μέτρα υπερθαλάσσιο ύψος.

Βιοποικιλότητα

Τα δάση οξυάς παρουσιάζουν υψηλή βιοποικιλότητα και δημιουργούν ενδιαιτήματα για μεγάλα και μικρά θηλαστικά.

Οικονομικού ενδιαφέροντος φυτά και ζώα

Η οικονομική αξία των αμιγών και των μεικτών δασών οξιάς στηρίζεται στην παραγωγή πολύτιμου ξύλου οξυάς και υβριδιογενούς ελάτης. Το ξύλο της οξυάς ως ατμιστό, χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία όπως και στις επενδύσεις. Το ξύλο της οξυάς είναι εύσχιστο, αρκετά βαρύ, σκληρό και επιδέχεται γυάλισμα και εμποτισμό.

Δυνητικής εμπορικής αξίας φυτά και ζώα

Είδη φυτών με δυνητική εμπορική αξία είναι ο ίταμος (Taxus baccata), ο κισσός (Hedera helix) και το αρκουδοπούρναρο (Ilex aquifolium). Είδη ζώων με δυνητική εμπορική αξία είναι ο γυπαετός (Gypaetus barbatus), ο μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) και ο σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus)

Αλληλεξάρτηση διαφόρων ειδών

Τα δάση της οξυάς του Ολύμπου αποτελούν σημαντικά ενδιατήματα για μικρά θηλαστικά και αρπακτικά.

Μυθοπλασία φυτών και ζώων

Δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα

Οικολογική κατάσταση ως αποτέλεσμα ανθρωπογενών διαταραχών

Οι λαθροϋλοτομίες, οι ακανόνιστες υλοτομίες και η βόσκηση, είχαν σαν αποτέλεσμα την μετατροπή των σπερμοφυών συστάδων σε πρεμνοφυείς. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες, έχει γίνει αναγωγή των πρεμνοφυών συστάδων σε σπερμοφυή και έχει γίνει μείξη της οξιάς με κωνοφόρα είδη, όπως π.χ. τη μαύρη πεύκη και την υβριδογενή ελάτη. Η μείξη αυτή συντηρεί και βελτιώνει το έδαφος των κωνοφόρων δασών και τα κάνει ανθεκτικότερα απέναντι στις πυρκαγιές.

Παραγωγική ικανότητα

Τα αμιγή ή μεικτά δάση οξυάς έχουν υψηλή παραγωγικότητα. Τα δάση οξυάς παρέχουν ξυλεία καλής ποιότητας αλλά και καυσόξυλα. Η παραγόμενη συνολική ποσότητα ξύλου ανέρχεται σε 299.335 m³ και ειδικότερα σε τεχνικό ξύλο 86.328 m³, σε βιομηχανικό ξύλο 5.533 m³ και σε καύσιμο ξύλο 207.474 m³ κατά μέσο όρο αντίστοιχα.

Εκπαιδευτική αξία

Η εκπαιδευτική αξία των δασών του Ολύμπου είναι μεγάλη.

Ερευνητική αξία

Τα δάση οξυάς του Ολύμπου παρουσιάζουν μέγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη μελέτη και διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους.

Δυνητική οικονομική εκμετάλλευση

Υψηλή αισθητική αξία για την ανάπτυξηγ του οικοτουρισμού και δυνατότητα εκμετάλλευσης υψηλής ποιότητας παραγώμενου πόσιμου νερού.

Τοποθεσίες στις οποίες ο συγκεκριμένος τύπος βιοτόπου έχει καταγραφεί
Κωδικός περιοχής σύμφωνα με EUNIS Πηγή πληροφορίας Ελληνικός κωδικός Natura 2000 Όνομα περιοχής
A00010022 GR1250001 Όρος Όλυμπος
A00040019 GR1250005 Eθνικός Δρυμός Ολύμπου
GR1250002 GR1250002 Πιέρια Όρη
GR1420001 GR1420001 Όρος Κάτω Όλυμπος
GR1250003 GR1250003 Όρος Τίταρος