Ελληνο-μοισιακά δάση του [Quercus pedunculiflora]

Κοινό όνομα:
Ελληνο-μοισιακά δάση του [Quercus pedunculiflora]
Κωδικός ενδιαιτήματος:
G1.766
Περιγραφή:

Τοπικά δάση που κυριαρχούνται από το [Quercus pedunculiflora], του υπερ-μεσογειακού επιπέδου της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Κατακόρυφη Διανομή

100 έως 600 μέτρα.

Βιοποικιλότητα

Αυτά τα δάση δρυός παρουσιάζουν μέτρια βιοποικιλότητα και δημιουργούν ενδιαιτήματα για μικρά θηλαστικά και αρκετά είδη πτηνών.

Οικονομικού ενδιαφέροντος φυτά και ζώα

Εκτός από το κυρίαρχο είδος δρυός (Quercus pedunculiflora) που χρησιμοποιείται κυρίως για τη παραγωγή βοσκήσιμης ύλης και τη παραγωγή καυσοξύλων χρησιμοποιούναι για τη παραγωγή ξυλείας και τα είδη Quercus frainetto και Quercus pubescens.

Δυνητικής εμπορικής αξίας φυτά και ζώα

Δεν υπάρχουν δυνητικής αξίας φυτά και ζώα.

Αλληλεξάρτηση διαφόρων ειδών

Τα δάση της δρυός αποτελούν σημαντικά ενδιατήματα για μικρά θηλαστικά και πτηνά. Το βελανίδι χρησιμοποιείται για την τροφή πολλών ζώων. Όλα τα δάση της βαλανιδιάς βόσκονται από κτηνοτροφικά ζώα. Τα μηρυκαστικά και ιδιαίτερα τα αιγοπρόβατα χρησιμοποιούν την υπόροφη βλάστηση των δασών αυτών, το φύλλωμα και τους καρπούς (βαλανίδια).

Τη μυθοπλασία φυτών και ζώων

Από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, η δρυς σηματοδοτεί τη ζωή και τον άνθρωπο, για αυτό και πέρασε στη μυθολογία όπου έγινε σύμβολο, στέφανος αθλητών και διάδημα βασιλικό, όπου έδωσε και το όνομα της στα πνεύματα των δασών «δρυάδες». Στην Οδύσσεια γίνεται αναφορά στο βελανίδι που τρέφει τα ζώα.

Την οικολογική κατάσταση ως αποτέλεσμα των ανθρωπογενών διαταραχών

Η μορφή που έχουν σήμερα τα δάση αυτά είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας και έντονης εκμετάλλευσης που είχαν τα οικοσυστήματα αυτά για την ικανοποίηση αναγκών σε καυσόξυλα. Οι κίνδυνοι που τα απειλούν είναι η υπερβόσκηση από τα αγροτικά ζώα, οι λαθροϋλοτομίες και εκχερσώσεις για γεωργική χρήση και πυρκαγιές.

Παραγωγική ικανότητα

Μέτρια παραγωγικότητα. Τα δάση βαλανιδιάς αποτελούν πολύτιμα χειμερινά λιβάδια για τα κτηνοτροφικά ζώα στις περιοχές εξάπλωσης τους. Το κύριο είδος ζώου που αξιοποιούσαν τα οικοσυστήματα αυτά είναι τα πρόβατα κατά δεύτερο λόγο και οι αίγες.

Εκπαιδευτική αξία

Μέτρια

Ερευνητική αξία

Μέτρια ερευνητική αξία. Τα δάση αυτά δεν έχουν μελετηθεί αρκετά στην Ελλάδα καθώς επίσης και οι διαθέσιμες ερευνητικές εργασίες σε διεθνές επίπεδο είναι ελάχιστες.

Δυνητική οικονομική εκμετάλλευση

Δεν υπάρχουν είδη για δυνητική οικονομική εκμετάλλευση.

Επιστημονικά ονόματα σημαντικότερων ειδών Σχόλια για τα αντίστοιχα είδη
Quercus pedunculiflora K.Koch, 1849