Ελληνο-μοισιακά δάση του [Quercus dalechampii]

Κοινό όνομα:
Ελληνο-μοισιακά δάση του [Quercus dalechampii]
Κωδικός ενδιαιτήματος:
G1.763
Περιγραφή:

Δάση που κυριαρχούνται από τη δρύ [Quercus dalechampii] στους λόφους και στις ορεινές πλαγιές των πελαγονικών ορών, της οροσειράς της Πίνδου, των μοισιο-μακεδονικών ορών και της οροσειράς της Ροδόπης. Αυτά περιλαμβάνουν ιδιαίτερα τα ξηρο-μεσόφιλα δάση που κυριαρχούνται από το [Quercus dalechampii], μερικές φορές αναμειγμένο με τα [Quercus cerris], [Quercus frainetto] ή [Fraxinus excelsior], ενώ συχνά εμφανίζονται και μερικές φορές σε αφθονία τα είδη [Carpinus orientalis], [Ostrya carpinifolia] ή [Fraxinus ornus], τα οποία εξαπλώνονται ευρέως στη ζώνη των ειδών [Quercus petraea-Carpinus] (σε υψομετρικό εύρος 600 μέχρι 1200 m) στην οροσειρά της Ροδόπης και των μοισιο-μακεδονικών ορών και είναι ξηρότερα από τα δάση [Carpinus betulus]-[Quercus dalechampii] της ενότητας 41.2C35 (Corine). Το είδος [Ruscus aculeatus] εμφανίζεται συχνά και μερικές φορές είναι υπο-κυρίαρχο στη χαμηλή υποβλάστηση τους. Τα δάση αυτά περιλαμβάνουν επίσης τοπικούς σχηματισμούς του ανώτερου υπερ-μεσογειακού επιπέδου βλάστησης της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, κυρίως της οροσειράς της Πίνδου και των κρυσταλλικών ή μεταμορφικών εκτάσεων των νότιων μοισιο-μακεδονικών ορών και της οροσειράς της Ροδόπης. Τα δάση αυτά μοιάζουν να εισέρχονται υψομετρικά μεταξύ των δρυοδασών [Quercus frainetto] και των δασών του [Fagus] (οξυά).

Κατακόρυφη Διανομή

600 έως 1200 μέτρα.

Βιοποικιλότητα

Αυτά τα δάση δρυός παρουσιάζουν υψηλή βιοποικιλότητα και δημιουργούν ενδιαιτήματα για μικρά και μεγάλα θηλαστικά και αρκετά είδη πτηνών.

Οικονομικού ενδιαφέροντος φυτά και ζώα

Εκτός από το κυρίαρχο είδος δρυός (Quercus dalechampii) που χρησιμοποιείται κυρίως για τη παραγωγή βοσκήσιμης ύλης και τη παραγωγή καυσοξύλων και τεχνικής ξυλείας χρησιμοποιούναι για τη παραγωγή τεχνικής ξυλείας και τα είδη Acer campestre, Fagus sylvatica, Fraxinus ornus, Quercus cerris, Pinus nigra, Quercus frainetto, Quercus pubescens, Quercus trojana και Quercus petraea.

Δυνητικής εμπορικής αξίας φυτά και ζώα

Η εκμετάλλευση του είδους Tilia tomentosa (φλαμουριά) και του Cornus mas (κρανιά).

Αλληλεξάρτηση διαφόρων ειδών

Τα δάση της δρυός αποτελούν σημαντικά ενδιατήματα για μικρά και μεγάλα θηλαστικά και πτηνά. Το βελανίδι χρησιμοποιείται για την τροφή πολλών ζώων. Όλα τα δάση της βαλανιδιάς βόσκονται από κτηνοτροφικά ζώα. Τα μηρυκαστικά και ιδιαίτερα τα αιγοπρόβατα χρησιμοποιούν την υπόροφη βλάστηση των δασών αυτών, το φύλλωμα και τους καρπούς (βαλανίδια).

Τη μυθοπλασία φυτών και ζώων

Από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, η δρυς σηματοδοτεί τη ζωή και τον άνθρωπο, για αυτό και πέρασε στη μυθολογία όπου έγινε σύμβολο, στέφανος αθλητών και διάδημα βασιλικό, όπου έδωσε και το όνομα της στα πνεύματα των δασών «δρυάδες». Στην Οδύσσεια γίνεται αναφορά στο βελανίδι που τρέφει τα ζώα.

Την οικολογική κατάσταση ως αποτέλεσμα των ανθρωπογενών διαταραχών

Η μορφή που έχουν σήμερα τα δάση αυτά είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας και έντονης εκμετάλλευσης που είχαν τα οικοσυστήματα αυτά για την ικανοποίηση αναγκών σε καυσόξυλα. Οι κίνδυνοι που τα απειλούν είναι η υπερβόσκηση από τα αγροτικά ζώα, οι λαθροϋλοτομίες και εκχερσώσεις για γεωργική χρήση και πυρκαγιές.

Παραγωγική ικανότητα

Υψηλή παραγωγικότητα. Τα δάση βαλανιδιάς αποτελούν πολύτιμα χειμερινά λιβάδια για τα κτηνοτροφικά ζώα στις περιοχές εξάπλωσης τους. Το κύριο είδος ζώου που αξιοποιούσαν τα οικοσυστήματα αυτά είναι τα πρόβατα κατά δεύτερο λόγο και οι αίγες.

Εκπαιδευτική αξία

Μέτρια

Ερευνητική αξία

Μέτρια ερευνητική αξία. Τα δάση αυτά δεν έχουν μελετηθεί αρκετά στην Ελλάδα καθώς επίσης και οι διαθέσιμες ερευνητικές εργασίες σε διεθνές επίπεδο είναι ελάχιστες.

Δυνητική οικονομική εκμετάλλευση

Τα είδη που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οικονομικά είναι το ξύλο και οι καρποί της κρανιάς (Cornus mas) και τα άνθη της φλαμουριάς (Tilia tomentosa).

Τοποθεσίες στις οποίες ο συγκεκριμένος τύπος βιοτόπου έχει καταγραφεί
Κωδικός περιοχής σύμφωνα με EUNIS Πηγή πληροφορίας Ελληνικός κωδικός Natura 2000 Όνομα περιοχής
A00040015 GR1240001 ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΡΟΥΣ ΒΟΡΑΣ
GR1270012 GR1270012 Δάσος Ταξιάρχη Χαλκιδικής