Μεσογειακά παρόχθια δάση [Ulmus]

Κοινό όνομα:
Μεσογειακά παρόχθια δάση φτελιάς ([Ulmus])
Κωδικός ενδιαιτήματος:
G1.32
Περιγραφή:

Δασότοποι που κυριαρχούνται από είδη φτελιάς και σχηματίζονται πάνω σε εύτροφα εδάφη, στο εξωτερικό ξηρότερο κράσπεδο των μεσογειακών παραποτάμων ή παραλίμνιων ζωνών που συγκροτούνται από το [Ulmus minor] ή από το [Ulmus canescens] στην ανατολική Μεσόγειο και τα μαλτέζικα νησιά. Στη στρώση δένδρων συχνά συμμετέχουν τα [Populus alba] και [Fraxinus angustifolia]. Χαρακτηριστικά είδη της χαμηλής βλάστησης (υποβλάστησης) είναι τα [Arum italicum], [Ranunculus ficaria], [Acanthus mollis], [Brachypodium sylvaticum], [Elymus caninus] και [Rubus ulmifolius]. Τα δάση αυτά που σε φυσική κατάσταση είναι πυκνά και σκοτεινά, έχουν μειωθεί και υποβαθμιστεί πάρα πολύ από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων δασών που διατηρούνται σήμερα είναι πιθανότατα εκείνα της ιβηρικής χερσονήσου, αν και υπολλείματα των δασών αυτών εμφανίζονται στη Γαλλία, Ιταλία, στα μαλτέζικα νησιά, στην Ελλάδα, Μικρά Ασία και βόρεια Αφρική.

Κατακόρυφη Διανομή

100 έως 700 μέτρα.

Βιοποικιλότητα

Μέτρια βιοποικιλότητα και δημιουργούνται ενδιαιτήματα για μικρά θηλαστικά και πλήθος πτηνών.

Οικονομικού ενδιαφέροντος φυτά και ζώα

Η φτελιά χρησιμοποιείται κυρίως για την οικοδομική. Το ξύλο της είναι άσηπτο στον αέρα ευθυτενές και με μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Επίσης για το ξύλο τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και η λεύκη και ο φράξος.

Δυνητικής εμπορικής αξίας φυτά και ζώα

Δεν υπάρχουν είδη με δυνητική εμπορική αξία.

Αλληλεξάρτηση διαφόρων ειδών

Τα δάση φτελιάς αποτελούν σημαντικά ενδιατήματα για μικρά θηλαστικά και πολλά είδη πουλιών τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της βιοποικιλότητας και στη σταθερότητα του οικοσυστήματος.

Τη μυθοπλασία φυτών και ζώων

Όταν οι Αργοναύτες και ο Ορφέας συνάντησαν τις Εσπερίδες Νύμφες στον κήπο τους, η Ερυθεία μεταμορφώθηκε σε Φτελιά (Πτελέα).

Την οικολογική κατάσταση ως αποτέλεσμα των ανθρωπογενών διαταραχών

Γενικά αυτά τα δάση έχουν υποστεί κάποια υποβάθμιση. Οι κύριες απειλές σχετίζονται με τις εκχερσώσεις για εγκατάσταση καλλιεργειών, αποξηράνσεις, εισαγωγή θρεπτικών μέσω της λίπανσης παρακείμενων αγρών, επιλεκτική υλοτομία δέντρων, εντατική βόσκηση και ευθυγράμμιση ποταμών.

Παραγωγική ικανότητα

Υψηλή παραγωγική ικανότητα.

Εκπαιδευτική αξία

Μέτρια.

Ερευνητική αξία

Μέτρια.

Δυνητική οικονομική εκμετάλλευση

Δεν υπάρχει κάποια δυνητική οικονομική εκμετάλλευση.

Τοποθεσίες στις οποίες ο συγκεκριμένος τύπος βιοτόπου έχει καταγραφεί
Κωδικός περιοχής σύμφωνα με EUNIS Πηγή πληροφορίας Ελληνικός κωδικός Natura 2000 Όνομα περιοχής
GR1120004 GR1120004 Αισθητικό δάσος Νέστου
GR1220001 GR1220001 Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια
A00010045 GR1440004 ΣΤΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
GR2420004 GR2420004 Μεγάλο και Μικρό Λιβάρι, Δέλτα Ξηριά και υδροχαρές δάσος Αγίου Νικολάου