Αναδασώσεις του [Pinus nigra]

Κοινό όνομα:
Αναδασώσεις του αγριόπευκου [Pinus nigra]
Κωδικός ενδιαιτήματος:
G3.57
Περιγραφή:

Φυτείες των πευκών της ομάδας [Pinus nigra], που συνοδεύονται από ημι-φυσικούς σχηματισμούς υποβλάστησης. Αυτές είναι συνήθως ασβεστόφιλες κοινότητες όταν συνοδεύονται από το [Pinus nigra] και οξινόφιλες όταν συνοδεύονται από το [Pinus laricio].

Δενδρώνες του αγριόπευκου [Pinus nigra] (με τη στενή έννοια, [Pinus nigra nigra]), σε υπεραλκαλικά υποστρώματα, γενικώς τραχείτες και ανδεσίτες, στα πελαγονικά όρη της βορειοδυτικής Ελλάδας, Αλβανίας και Π.Γ.Δ. της Μακεδονίας, στο Μαυροβούνιο, καθώς επίσης στα μοισιο-μακεδονικά όρη της Π.Γ.Δ. της Μακεδονίας, στη λεκάνη του Bregalnica.

Κατακόρυφη Διανομή

600 εως 1400 μέτρα

Βιοποικιλότητα

Υψηλή και με πλούσια πανίδα

Οικονομικού ενδιαφέροντος φυτά και ζώα.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα βιβλιογραφικά στοιχεία

Δυνητικής εμπορικής αξίας φυτά και ζώα.

Το αγριογιδο Rupicapra rupicapra που τρέφεται απο τον υπόροφο των δασών της μαύρης πεύκης, αποτελεί ενα ζώο με κτηνοτροφική αξία στα δάση αυτα.

Αλληλεξάρτηση των διαφόρων ειδών.

Η μαύρη πεύκη δημιουργεί μικτές συστάδες, προσωρινής μίξης με την ελάτη και διαρκούς μίξης με τη λευκόδερμο πεύκη στη Βόρεια Πίνδο και τον Όλυμπο. Στα δάση αυτά πολλά είδη απειλούμενα και μη αναπτύσονται όπως:Aegypius monachus, Capreolus capreolus, Ciconia nigra, Circaetus gallicus και Ursus arctos

Μυθοπλασία φυτών και ζώων

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα βιβλιογραφικά δεδομένα

Οικολογική κατάσταση ως αποτέλεσμα ανθρωπογενών διαταραχών

Τα δάση της μαύρης αναπτυσσονται σε μεγάλα οικολογικά εύρη, ενώ μπορούν να αναπτυχθούν και σε φτωχά εδάφη.Οι φυσικές πυρκαγιές είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος των δασών αυτών, ιδιαίτερα να είναι επικόρυφες γιατι δεν μπορούν να αναγεννηθούν.

Παραγωγική ικανότητα.

Σε μια μέση ηλικία οι κορμοι της λόγω της ελαστικότητας και της μεγάλης διάρκειας του ξύλου της, είναι ιδανικοί για την παραγωγή στύλων μεταφοράς ρευματος (ΔΕΗ). Σε μεγαλυτερη ηλικία μπορει να παράγει αφθονο ξύλο επιπλοποιίας, παρκετοποιίας, επενδύσεων, και οικοδομικής. Παράλληλα περιέχει και άφθονη ρητίνη.

Η εκπαιδευτική αξία

Η εκπαιδευτική αξία παρουσίαζει μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα σοτυς διαχωρισόμενους πληθυσμούς.

Ερευνητική αξία

Υψηλή.Ιδιαίτερα, πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την φυσική αναγέννηση των δασών αυτών εξαιτίας των συχνών πυρκαγιών.

Δυνητική οικονομική εκμετάλλευση.

Η μαύρη πεύκη μπορεί αν χρησιμοποιηθεί ως ιδανικό είδος για αναδασώσεις της ορεινής μεσογειακής ζώνης και ενρητίνωση υποβαθμισμένων δρυοδάσων. Η ρητινοπαραγωγή μπορεί να αποτελέσει την σημαντικότερη πηγή εκμετάλλευσης των δασών αυτών (έχει εκτιμηθεί ότι η ετήσια παραγωγή ρητίνης είναι στα 2,3 kg ανα δένδρο)μαζί με την ανάπτυξη της βιομηχανίας επεξεργασίας ρητίνης και απόσταξης ξύλου.

Επιστημονικά ονόματα σημαντικότερων ειδών Σχόλια για τα αντίστοιχα είδη
Pinus nigra J.F.Arnold, 1785
Pinus nigra laricio (Poir.) Maire, 1928
Τοποθεσίες στις οποίες ο συγκεκριμένος τύπος βιοτόπου έχει καταγραφεί
Κωδικός περιοχής σύμφωνα με EUNIS Πηγή πληροφορίας Ελληνικός κωδικός Natura 2000 Όνομα περιοχής
A00030004 GR2430001 Όρος Βελούχι (Τυμφρηστός)
GR1110003 GR1110003 TREIS VRYSES EVROU
GR1440001 GR1440001 Κοιλάδα Ασπροποτάμου
GR2320004 GR2320004 Αισθητικό δάσος Καλαβρύτων
GR3000001 GR3000001 Όρος Πάρνηθα και Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας