Θεσσαλο-μακεδονικά δάση του [Pinus sylvestris]

Κοινό όνομα:
Θεσσαλο-μακεδονικά δάση της δασικής πεύκης [Pinus sylvestris]
Κωδικός ενδιαιτήματος:
G3.4C1
Περιγραφή:

Δάση του [Pinus sylvestris] στα όρη της βόρειας Ελλάδας (Πιέρια, Όλυμπος, Βέρμιο, Βόρας, Λαϊλιάς, Ελατιά), συχνά μαζί με [Acer pseudoplatanus], [Sorbus aucuparia] και μερικές φορές με [Fagus sylvatica] ή [Picea abies] στη στρώση των δένδρων και με [Vaccinium myrtillus] και [Rubus idaeus] στη στρώση των θάμνων.

Κατακόρυφη Διανομή

600 εως 1400 μέτρα

Βιοποικιλότητα

Υψηλή και με πλούσια πανίδα

Οικονομικού ενδιαφέροντος φυτά και ζώα.

Η Δασική Πεύκη αποτελεί πολύτιμο είδος, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αναδασώσεις υψηλών υψομέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, σε πυριτικά πετρώματα κυρίως για ανύψωση των δασοορίων για παραγωγή νερού. Η καυσοξύλευση, η παραγωγή ρητίνης και βοσκήσιμης ύλης στον υπόροφο κυρίως των δασών αυτών είναι οι κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες

Δυνητικής εμπορικής αξίας φυτά και ζώα.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα βιβλογραφικά στοιχεία

Αλληλεξάρτηση των διαφόρων ειδών.

Μυθοπλασία φυτών και ζώων

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα βιβλιογραφικά δεδομένα

Οικολογική κατάσταση ως αποτέλεσμα ανθρωπογενών διαταραχών

Τα δαση αύτα συνεχίζουν να δέχονται πολλές έντονες ανθρωπογενείς επιδράσεις (έντονη βόσκηση, παράνομες υλοτομίες, εκχερσώσεις για γεωργική εκμετάλλευση και οικιστική δραστηριότητα). Όμως η κυριότερη επίδραση είναι οι επαναλαμβανόμενες δασικές πυρκαγιές που δέχονται συχνά τα οικοσυστήματα αυτά

Παραγωγική ικανότητα.

Η δασική πεύκη εκμεταλλεύεται για το ξύλο της και μπορεί να δώσει ταχυαυξή υβρίδια φυσικά και τεχνητά μετά από διασταύρωσή της με την μαύρη πεύκη κατά την κατεύθυνση: Pinus nigra x Pinus sylvestris . Η δασική πεύκη τα πρώτα 10-15 χρόνια είναι ταχυαυξής.
Το ξύλο του είναι γνωστό με την ονομασία κόκκινη ξυλεία, ερυθρωπό εσωτερικά και σκληρό, και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή ξυλοπολτού για χαρτί, στις οικοδομικές κατασκευές και στη ναυπηγική.

Η εκπαιδευτική αξία

Τα οικοσυστήματα αυτά είναι εύκολα προσβάσιμα και η εκπαιδευτική τους αξία χαρακτηρίζεται ως μέτρια.

Ερευνητική αξία

Υψηλή. Ιδιαίτερα, πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την φυσική αναγέννηση των δασών αυτών εξαιτίας των συχνών πυρκαγιών.

Δυνητική οικονομική εκμετάλλευση.

Το ξύλο της Pinus sylvestris είναι γνωστό με την ονομασία κόκκινη ξυλεία, ερυθρωπό εσωτερικά και σκληρό, και μπορέι να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παρασκευή ξυλοπολτού για χαρτί, στις οικοδομικές κατασκευές και στη ναυπηγική.Η ρητινοπαραγωγή μπορεί να αποτελέσει την σημαντικότερη πηγή εκμετάλλευσης των δασών αυτών (έχει εκτιμηθεί ότι η ετήσια παραγωγή ρητίνης είναι στα 2,3 kg ανα δένδρο)μαζί με την ανάπτυξη της βιομηχανίας επεξεργασίας ρητίνης και απόσταξης ξύλου.

Τοποθεσίες στις οποίες ο συγκεκριμένος τύπος βιοτόπου έχει καταγραφεί
Κωδικός περιοχής σύμφωνα με EUNIS Πηγή πληροφορίας Ελληνικός κωδικός Natura 2000 Όνομα περιοχής
A00040015 GR1240001 ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΡΟΥΣ ΒΟΡΑΣ
A00040004 GR1140003 Περιοχή Ελατιά (Καρά Ντερέ) και γύρω κορυφές