Ορεινοί δενδρώνες του [Ostrya carpinifolia]

Κοινό όνομα:
Ορεινοί δενδρώνες του [O. carpinifolia]
Κωδικός ενδιαιτήματος:
G1.7C13
Περιγραφή:

Δενδρώνες που κυριαρχούνται από το [Ostrya carpinifolia], των ορεινών ενώσεων Fagion medio-europaeum, Fagion illyricum, Fagion moesiacum, Fagion dacicum, Fagion hellenicum, οι οποίες αναπτύσσονται στο ανώτερο όριο των υψομετρικών περιοχών των δασών των ενοτήτων 41.812 ή 41.814 (Corine), που έχουν συνήθη συνοδή χλωρίδα η οποία σχηματίζεται από ένα συνδυασμό δασών οξυάς ([Fagus]) και θερμόφιλων ειδών των δασών δρυός ([Quercus]).

Κατακόρυφη Διανομή

800 έως 1200 μέτρα.

Βιοποικιλότητα

Αυτά τα δάση παρουσιάζουν υψηλή βιοποικιλότητα και δημιουργούν ενδιαιτήματα για μικρά και μεγάλα θηλαστικά και αρκετά είδη πτηνών.

Οικονομικού ενδιαφέροντος φυτά και ζώα

Τα είδη που είναι οικονομικού ενδιαφέροντος για παραγωγή ξυλείας αλλά και βοσκήσιμης ύλης είναι τα Acer monspessulanum, Acer hyrcanum, Carpinus orientalis, Fagus sylvatica, Pinus heldreichii, Pinus nigra, Pinus sylvestris, Quercus pubescens και Fraxinus ornus.

Δυνητικής εμπορικής αξίας φυτά και ζώα

Δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το είδος Cornus mas
(κρανιά) για τους καρπούς του και η Rosa canina (Αγριοτριανταφυλλιά) για το πολύτιμο ξύλο της.

Αλληλεξάρτηση διαφόρων ειδών

Αυτά τα δάση αποτελούν σημαντικά ενδιατήματα για μικρά και μεγάλα θηλαστικά και πτηνά. Τα μηρυκαστικά και ιδιαίτερα τα αιγοπρόβατα χρησιμοποιούν την υπόροφη βλάστηση των δασών αυτών.

Τη μυθοπλασία φυτών και ζώων

Δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά στοιχεία.

Την οικολογική κατάσταση ως αποτέλεσμα των ανθρωπογενών διαταραχών

Η μορφή που έχουν σήμερα τα δάση αυτά είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας και έντονης εκμετάλλευσης που είχαν τα οικοσυστήματα αυτά για την ικανοποίηση αναγκών σε καυσόξυλα. Οι κίνδυνοι που τα απειλούν είναι η υπερβόσκηση από τα αγροτικά ζώα, οι λαθροϋλοτομίες και πυρκαγιές.

Παραγωγική ικανότητα

Αυτά τα δάση έχουν υψηλή παραγωγικότητα. Αποτελούν πολύτιμα χειμερινά λιβάδια για τα κτηνοτροφικά ζώα στις περιοχές εξάπλωσης τους. Το κύριο είδος ζώου που αξιοποιούσαν τα οικοσυστήματα αυτά είναι τα πρόβατα κατά δεύτερο λόγο και οι αίγες.

Εκπαιδευτική αξία

Μέτρια.

Ερευνητική αξία

Υψηλή ερευνητική αξία.

Δυνητική οικονομική εκμετάλλευση

Οικονομικά θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί ο καρπός από το είδος Cornus mas (κρανιά) και το είδος Rosa canina (Αγριοτριανταφυλλιά) για το πολύτιμο ξύλο του.

Τοποθεσίες στις οποίες ο συγκεκριμένος τύπος βιοτόπου έχει καταγραφεί
Κωδικός περιοχής σύμφωνα με EUNIS Πηγή πληροφορίας Ελληνικός κωδικός Natura 2000 Όνομα περιοχής
A00040005 GR1260005 ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΡΟΥΣ ΟΡΒΗΛΟΣ
GR2130008 GR2130008 ΟΡΟΣ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ